Vlierbloesemsiroop

Brenazet_0008juni [400x300]Ze staan nu allemaal in bloei, de vlierbessenbomen.

Een heerlijk recept om zelf vlierbloesemlimonade te maken

De meeste kinderen vinden vlierbloesem limonade heerlijk en ook de volwassenen zippen graag een glaasje uit de grote glazen kan met rinkelende ijsblokjes wanneer ze moe en warm van hun fiets stappen. Aan de bloesem en aan de vlierbessen worden vele geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld. In ieder geval is de bloesem en ook de bes heilzaam bij  griep en verkoudheid. Het is helemaal niet moeilijk en ik denk dat iedereen wel ergens vlierbloesemstruiken weet te vinden langs wandelpaden en fietspaden.

Brenazet_0021juni [400x300]
De ingrediënten

1 biologische citroen
2 liter water
1 kilo rietsuiker
een grote afsluitbare glazen pot (wekfles)
een pan
een fijne zeef goed afsluitbare glazen (beugel-)flessen (grolsch), of lege limonadeflesjes

Bereiding
  1. Vul de afsluitbare pot  met vlierbloesem
  2. Snijd de citroen in schijfjes en doe de schijfjes bij de bloesems
  3. Giet 2 liter lauw warm water over de bloesems. Zorg dat de bloesems goed onder water staan.
  4. Voeg het belangrijkste element toe: LIEFDE en zet de pot voor minimaal 24 uur op een plekje in de zon.
  5. De volgende dag gooi je alles door een zeef (knijp de bloemen en citroen nog even uit) en zet  het vocht zonder de bloemen met 1 kilo suiker op.
  6. Blijf roeren in de pan tot alle suiker is opgelost.
  7. Zodra het vocht aan de kook komt, direct het gas uitdraaien en de schone flesjes afvullen met siroop.

Je kunt de vlierbloesemsiroop wel een jaar bewaren maar eenmaal open in de koelkast bewaren en binnen enkele dagen opmaken.