Omgeving

Deze video, gemaakt door Mark Heinis, geeft een indruk van de mooie streek en wat deze te bieden heeft:

 L’église Saint-Martin de Vernusse

vernusse_aanbidding_koningen

Het kerkje van Vernusse, in romaanse plattelandsstijl, bezit zowaar een ‘schatkamer’ waarop ze ter plaatse bijzonder trots zijn. In deze met een hek afgesloten nis kan je onder meer een retabel <– zien, die de ‘Aanbidding van de pasgeboren christus door de drie wijzen’ voorstelt. Verder nog enkele heiligenbeelden, waaronder natuurlijk die van Sint Maarten (zij het nu eens zonder bedelaar), vervaardigd door plaatselijke ambachtslieden. De deur en het dak zijn kortgeleden gerestaureerd. Ook zijn er nieuwe glas-in-lood ramen te bewonderen.

Kerkje van Vernusse

Een mooie streek om te ontdekken

De Auvergne, hart van Frankrijk, bestaat uit 4 departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme, bekend om zijn 80 slapende vulkanen.

Vernusse ligt in het uiterste zuiden van het meest noordelijke departement de Allier, net boven het departement de Puy-de-Dôme. Hier begint het Massief Central en naar het zuiden toe komt er steeds meer reliëf. U kunt vanuit Vernusse profiteren van wat beide departementen te bieden hebben.

Chateau Vernusse
 <– Chateau Puy-Guillon in Vernusse

 

 

 

De Allier

De Allier is het meest noordelijke departement van de Auvergne, het glooiende hart van Frankrijk: verstilde dorpjes, Romaanse kerkjes en grazende witte Charolais koeien in een bocage landschap. Vanuit Brénazet  zijn er mooie wandelingen te maken, de wandelkaarten liggen voor u klaar. Charolais06_2010

 

Charolais familie koeien in de wei—>

 

 

 

 

LA SIOULE et l´ALLIER: Kano en kayak,  25 km vanuit  Brénazet, zie ook onze activiteiten voor kanotochten onder begeleiding. Prachtige documentaire over de natuurlijke rivier de Allier (in het Frans)  AU FIL DE L’ALLIER. Meer info over de Sioule (in het Frans) en in het Nederlands.
kanoen 006

Zwemmen

IMG_0044

LAPEYROUSSE:  Zwemwater met strandje, schaduw, terrasje en speeltuin op 11 km van Brénazet. Nog zo’n strandje vindt u in MONESTIER, ongeveer 12 km vanaf Brénazet. Beide zwemplekken zijn ook heel goed per fiets te bereiken. Er zijn zwemplekken in de SIOULE maar ook het riviertje LA BOUBLE heeft een fijn zwemplekje bij CHANTELLE vlakbij de Abdij.

Paradijselijk is het mineralenmeertje van LA BOSSE, ontstaan door afgravingen in een gebied waar Caolins wordt gewonnen, de grondstof voor porselein. De vegetatie is er ook heel bijzonder, er groeit bijvoorbeeld zonnedauw. Op Brénazet ligt een lijst met deze zwemplekken voor u klaar.

mineralenmeer bij La Bosse [600x400]


Montozarbres_igor_062009
In dit zelfde FORÊT des COLETTES,  een klimbomenpark Parc Acro’Sioule,  15 km van Brénazet. U krijgt via ons 10% korting.

DSC_0310

LA FORÊT DE TRONÇAIS: Het oudste eikenbos van Europa

DSC_0319DSC_0322 DSC_0294

DSC_0300DSC_0309

Wandelen in een bos met indrukwekkende oude bomen van 400 jaar oud of picknicken bij een vredig bosmeertje.
CHARROUX , één van de « Mooiste dorpjes van Frankrijk »   18km vanaf Brénazet.DSCN3088

 

Brénazet ligt op gelijke afstand (ongeveer 45 km) van drie steden: het chique VICHY, midden in het centrum een hele mooie Halle des Sources waar u het bronwater van Vichy kunt proeven, MONTLUÇON, stad van de Ducs de Bourbon met een middeleeuws centrum (mooi maar beetje stilletjes, het POP muziek museum is wel erg leuk) en ten slotte MOULINS, hoofdstad van de Allier, echt een mooie en ook gezellige stad, zie ook het blogbericht  Moulins in de winter.

Kastelen en Dorpjes

Hérisson_082008

Boven het mooie dorp HERISSON torend een ruine van een kasteel, leuk voor kinderen. Ook het kasteel van CHOUVIGNY aan de Sioule is te bezichtigen. Bij BILLY aan de Allier ligt ook een kasteel.

VEAUCE, klein sfeervol dorpje heeft een bijzonder kasteel. Rondleidingen in het Frans op zondagmiddag. (foto hieronder)

Mooie stadjes in de omgeving zijn de thermale steden NERIS-LES-BAINS en BOURBON L’ARCHAMBAULT (met kasteel).

SAINT POURCAIN, de bakermat van de Franse wijn, heeft een wijnmuseum te bezoeken. Op zaterdag is er een fijne grote markt. Daar vlakbij ligt het mooie dorpje VERNEUIL- EN-BOURBONNAIS (foto hieronder)

IMG_0051

SOUVIGNY—> kerk van de Ducs de Bourbon, hier wordt van 29 juli tot 6 augustus 2017 het  Middeleeuws festival gehouden, zie hier de mooie foto reportage die onze gast Fred Koops maakte van dit gezellige en typisch Franse festival.

In GANNAT van 21 t/m 30 juli het 44 ste wereld cultuur festival. Folklore uit de hele wereld, dagelijks een gezellige wereldmarkt met eetkraampjes.  Er zijn workshops voor groot en klein: dansen, zingen, marionetten of maskers maken en weven. Programma.Cultures du Monde in Gannat


DSC_0331

In de zomer zijn er wekelijks brocantes en  fêtes à la ferme. Wij houden onze gasten op de hoogte van bijzondere evenementen in de omgeving. Ook is een bezoekje aan het MAISON DE TOURISME de moeite waard; elke maandagmorgen vanaf 11 uur wordt u er ontvangen voor een aperitiefje en de dames helpen u graag an informatie over onze mooie streek. U kunt er ook produkten uit de streek kopen.

LE PAL: een mooie, ruime dierentuin met 500 verschillende dieren en een attractiepark, 80 km van Brénazet.

Puy- de- Dome

Het departement ten zuiden van Brénazet biedt talloze mogelijkheden, een bezoek aan dit vulkanengebied is zeker de moeite waard.

image

VULCANIA en LE PUY DE DOME:  U kunt de vulkaan beklimmen en alles leren over vulkanisme in het leerzame attractiepark  VULCANIA. 1 uur rijden van Brénazet.  Download  hier wandelingen op en bij de Puy-de-Dome.

Een uur rijden (80 km) van Brénazet en u bereikt  CLERMONT FERRAND, hoofdstad van de Auvergne:

:
royatonic

In Royat, een thermaal stadje naast Clermont Ferrand kunt u in het zwemparadijs Royatonic ontspannen met sauna en hamam. Het water komt van de thermale bron Grottes Rouges. Ook in Néris les Bains is een Spa met een zwembad gevuld met bronwater, een hamman en een sauna.

Meer informatie? Op deze Nederlandse site  en op dit blog vindt u zeer veel nuttige informatie over bezienswaardigheden en alles wat er te doen is in de Puy de Dome en in de Allier.