Omgeving

Camping

Brénazet
03390 – Vernusse

Departement: Allier
Frankrijk

De Auvergne

De regio Auvergne ligt in het midden van Frankrijk en bestaat uit 4 departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme. Het dorpje Vernusse ligt in het uiterste zuiden van het meest noordelijke departement de Allier, net boven het departement de Puy-de-Dôme, bekend om zijn 80 slapende vulkanen. Ten zuiden van Vernusse komt er steeds meer reliëf en begint het Massief Central. U kunt vanuit Vernusse profiteren van wat beide departementen te bieden hebben.
De Allier is het glooiende hart van Frankrijk: verstilde dorpjes, Romaanse kerkjes en grazende witte Charolais koeien in een bocage landschap. De rivier in de Allier is één van de mooiste beschermde natuurgebieden in Frankrijk. In de directe omgeving zijn mooie wandelingen te maken, de wandelkaarten liggen voor u klaar.

Rondom Brénazet

De natuur rondom Brénazet is voor de oplettende vakantieganger alom aanwezig. Er is zoveel te zien! Wanneer je vroeg opstaat of je gaat rond zonsondergang naar het bos, kun je wilde zwijnen tegen komen.
Natuurfotograaf Bartje Struun logeerde in 2016 in de pipowagen:
“Een rustige streek in midden Frankrijk, waar het heerlijk toeven is.  Wat was er veel natuur te zien rondom de hoeve! Ik telde maar liefst 15 verschillende soorten vlinders. Bijna iedere dag liep ik even een rondje, maar die eerste keer dat ik in ‘het verborgen valleitje’ midden in het bos kwam, was niet meer te evenaren. Het leek wel of de dieren hier nog nooit een mens hadden gezien en vele vlinders, juffers als ook een familie beverratten en zelfs een boommarter liepen hier een paar meter voor mijn voeten rond te scharrelen”.

Tips uitstapjes

Zwemmen

Rivieren in de omgeving

Brénazet ligt in het stroomgebied van de Bouble. Er is een mooi plekje bij de Abdij van Chantelle waar gezwommen kan worden. Iets verder stroomt de Sioule. U kunt een bijzonder mooie tocht maken door de “Gorges” van de Sioule. Er zijn zwemplekjes met strandjes en  kayaks te huur om de gorges te verkennen.

Er zijn ook speciaal ingerichte meertjes waar u kunt gaan zwemmen. Op Brénazet ligt een lijst voor u klaar met zwemplekken in de omgeving.

De rivier de Allier stroomt ongeveer 30 km verderop. Heel mooi is het natuurgebied: “Val d’Allier” met een zeer grote variëteit aan vogels, oa een bijenkolonie, verschillende soorten roofvogels en reigers.

AU FIL D’ALLIER

Bossen en meertjes

Forêt Chateau Charles

Een groot loofbos op 3 km vanaf Brénazet.

Forêt de Colettes

In het “Forêt de Colettes”, op 700 meter hoogte ligt het kruispunt La Bosse. Verscholen in het bos vindt u het mineralenmeertje. Het zwemwater is ontstaan door afgravingen in een gebied waar kaolin wordt gewonnen, de grondstof voor porselein.

De vegetatie is er heel bijzonder, er groeit bijvoorbeeld zonnedauw. Een bezoek aan het nabijgelegen mineralenmuseum “Wolframines” is heel leuk om wat over deze bijzondere streek te weten te komen en om zelf gevonden steentjes onder de microscoop te bekijken.

In datzelfde Forêt des Colettes kunt u een heel mooi opgezet klimbomen park bezoeken: Parc Acro’Sioule,  het is 15 km van Brénazet en u kan 10% korting krijgen als gast van Brénazet.

Forêt de Tronçais

Een leuk uitstapje met de auto, een uur rijden, is een bezoek aan La forêt de Tronçais. Het is het oudste eikenbos van Europa. U kunt wandelen in een bos met indrukwekkende oude bomen van 400 jaar oud of picknicken bij een vredig bosmeertje. Er is ook een groot zwemmeer dennenbomen, picknickbanken in de schaduw en strandjes.

Kastelen

De Allier staat bekend om zijn vele kastelen. Vernusse heeft een sprookjeskasteel: le puy Guillon, mooi om te fotograferen maar het kan niet bezocht worden. Boven het mooie dorp Herisson torent een ruïne van een kasteel, leuk voor kinderen want in de drie torens heeft men nu acht zalen ingericht die een kijk geven op het dagelijkse leven in de Middeleeuwen. 

Ook te bezichtigen zijn het kasteel van Chouvigny aan de Sioule en het kasteel van Billy aan de Allier. Veauce is een piepklein dorpje niet ver van La Bosse en heeft een bijzonder kasteel. Het oudste gedeelte stamt uit 800 en daaraan zijn steeds stukken gebouwd. De laatste baron beweerde dat het er spookte en kreeg daarmee veel belangstelling voor het kasteel. Elk weekend open en in juli en augustus elke dag.

Wilt u weten hoe de edelen vroeger op hun kastelen woonden in de Bourbonnais? Bezoek dan het plattelands kasteeltje hier in de buurt : Le Fontariol in Le Theil. De eigenaren hebben het ingericht in de stijlen van de verschillende periodes.

FILMPJE kasteel Fontariol

 

Dorpjes, markten en festivals

Dorpjes in de omgeving

Charroux, 20 km vanaf Brénazet, behoort tot de “Plus beaux villages de France” en is een pittoresk middeleeuws dorpje. Hoewel het vrij toeristisch is, loop je er niet over de hoofden. Leuke winkeltjes oa confiturerie, moutarderie, kaarsenmakerij, edelstenenwinkeltje en klokkenmuseum/winkel. Enkele restaurantjes er terrasjes.

Andere leuke dorpjes/stadjes zijn: Verneuil en Bourbonnais, heel authentiek met enkele mooie winkeltjes en restaurantjes, Saint Pourçain sur Sioule, met wijnmuseum en grote markt op zaterdagochtend, Bellenave met kasteeltje en markt op woensdagochtend, Chantelle met mooie Abdij  en de markt is op zondagochtend. Souvigny, romaans+gothische kerk, de markt is op donderdagochtend en mis niet het middeleeuws festival van 27 juli t/m 4 augustus 2019. Gannat heeft een dinomuseum en markt op woensdag en zaterdagochtend, van 19 t/m 28 juli 2019 is er in Gannat het mooie en gezellige wereld cultuur festival

Ieder zondag is er wel ergens een brocante, op Brénazet ligt een lijst voor u klaar!

Restaurants

Hieronder een zorgvuldig samengestelde lijst van leuke restaurantjes. Let op want in Frankrijk kun je tussen de middag bijna altijd terecht voor de lunch maar voor de avond eerst even bellen om te reserveren. Op zondagavond en op maandag zijn veel restaurants  gesloten.

Restaurant La Chaumière in Blomard.

3 km

Vooral vanwege de uitstekende keuken en de goede prijs kwaliteitverhouding, bovendien ligt het restaurant vlakbij. U heeft uitzicht op het kerkje en buiten op het terras eten kan ook. Wij hebben het menu “tradition” genomen en de vegetariërs kregen een heerlijke variant!

Menu du jour: 13 € met wijn en koffie. Repas tradition voor € 20 en menu de « la Chaumière » voor  € 27. Welkom van 12 tot 13 h 30 en ’s avonds van 7 tot half 9  +334.70.06.68.92

Gesloten op zondagavond en dinsdagavond en de hele woensdag. Lekker dichtbij op fietsafstand en zelfs te belopen (4 km vanaf Brénazet).

La table de Mika

Gezellig, bistro achtig restaurantje met een terras. Middagmenu: 14€, wij hebben er erg lekker gegeten. Elke avond pizza’s vanaf 11€60 Maandag gesloten. Le bourg, 03390 St Marcel en Murat (10km) 04 70 28 08 87

Hostellerie de la Poste in Chantelle

15km

Echt Frans, gezellig en je kan er in de binnentuin eten: een restaurant waar je nog die heerlijke ouderwetse Franse sfeer vindt, is Hostellerie de la Poste in Chantelle, 15 km van Brénazet. Wij hebben er op zondagmiddag geluncht en het was voortreffelijk. Lunchen vanaf € 19,- en goede betaalbare wijnen.

Groot lommerrijk terras, Franse keuken. Open: dinsdag lunchtijd t/m zondagmiddag
.

Adres: 5, rue de la République 03140 Chantelle +33 443035437

Le gourmand

10 km

Mooie fietstocht vanaf Brénazet. Lunch van ma t/m vrijdag € 11 of € 14. 
In het weekend ’s avonds alleen groepen op reservering

Adres: La gare 03330 Louroux-de-Bouble, tel 04 70 90 49 80, gilles.rabotot@sfr.fr site


Hôtel de France

9 km

Heel verzorgd met allerlei leuke verrassingen, producten uit de streek, alles “fait maison”. Zondagavond en maandag gesloten.

Adres: 
1, rue Marx Dormoy, 03390 Montmarrault, +33470076026 site

Bistro du Bourbonnais et Bar Central

Daniel en Martine

9 km

Eenvoudig, biologisch vlees, altijd open maar op zondagavond gesloten. Vroeg eten met kinderen is mogelijk, even bellen.

Adres: 6, pl Jean Jaurès, 03390 Montmarault +334 70 07 61 28


La Croix Des Bois

15 km

Nederlandse eigenaren,  ook vegetarisch eten, terras met en een mooi uitzicht.

Adres: 03450 Lalizolle, Allier, +334 70 90 41 55 site

Hostellerie du Château

Traditioneel frans, terras, lunch: € 15 Gesloten op woensdag-, donderdag- en zondagavond; Rue de Fossés, 03330 Bellenave (12 km) 04 70 58 37 19

La Jarge

12 km

Eten op de boerderij
. Speciaal voor vleesliefhebbers, altijd meerdere dagen van te voren reserveren, alléén open op vrijdag, zaterdag en zondag (Rund)vlees van eigen boerderij.

Adres: 03390 Baune d’Allier +334 70 64 37 33

Restaurantjes in plaatsen die op zich al een bezoek waard zijn:

Lafeline (Au Blé Doré 0470488103), Monestier (Le Prieure de Monestier 0470563296),

Verneuil-en-Bourbonnais ( L’imprévu 0470459399),

In Montmarault: Centrotel, le Bocage, Fastôtel

Diashow en video omgeving

 

Onze dieren

Kippen en katten

De kippen lopen hier los maar in het hoogseizoen verblijven ze ook wel in de ren. Ze mogen restjes,  fruit en groentenschillen gevoerd worden, brood mag met mate en alles in kleine stukjes.
We hebben 6 katten, drie grote gecastreerde katers : de witte Kat heet Bonkie, de mooie langharige heilige Birmaan is Copain en de rooie kater heet Ginger. Drie poesjes: een wit met zwarte kat Minoes, haar dochter Soefie, een lapjeskat, en Bibi de dochter van Soefie, een cypers poesje met wit.

Hond Elza

Elza is een kruising Border Collie en Belgische herder, een lieve intelligente hond die heel goed luistert. Wij hebben haar in november 2013 uit het asiel gehaald, toen was ze bijna 1 jaar. Ze mag niet gevoerd worden ook al kijkt ze je nog zo lief

Paard en pony's

We hebben één paard, Rizar (Arabier 2000) en 6 pony’s : Gatsby ( Welsh, 2016, 1m28), Sonja (Welsh 2014, 1m30) Deva (Mountain Welsh 2013, 1m10),  Holly (Welsh, 2017, 1m18)  Hindi (Welsh part bred, 2017, 1m30) en Jula, het veulen van Deva en gatsby (2019)

Kinderen met wat ervaring vinden het leuk om met Deva te wandelen, Gatsby (2016) is nieuwsgierig en heel energiek, hij is een hengst en dus een beetje te druk voor de meeste kinderen. Het is belangrijk om een ervaren ruiter te zijn om met hem om te gaan aangezien zijn opvoeding nu in volle gang is.

Pony’s verzorgen

Kinderen vanaf een jaar of 10 met ervaring mogen (onder de begeleiding en de verantwoording van je ouders) de pony’s verzorgen.

Op maandagochtend kunnen de kinderen ponyrijden in de bak. Twee keer in de week kan er een ponytocht worden gemaakt onder de begeleiding van ouders en Mariken.

Gevorderde ruiters kunnen Haflingers huren bij La Faye in Vernusse. Er zijn verschillende mogelijkheden: in de bak of een buitenrit in het bos.

Diashow onze dieren

Wat onze gasten zeggen

De kids hebben het nog steeds over de geweldige weken vorig jaar op jullie heerlijke camping. Ook nu zoeken we weer een vergelijkbaar plekje…zeer verleidelijk om weer bij jullie langs te komen…wie weet. Wij raden het iedereen aan (en zeker ook met jonge kinderen). Lekker genieten en een dikke knuffel van ons!

 

Saskia -“papa poule”- Krijn – Suus en Door

We wilden jullie even laten weten dat we nog steeds nagenieten van onze heerlijke week bij jullie! De kinderen vertellen er nog steeds over aan opa’s en oma’s
Leuk om de flyer over de wellnessweek te lezen! Ik hoop dat het een fijne week zal gaan worden.”

Plien en Esther