Brandnetelsoep

Maandag 21 maart 2011

Zo eenvoudig en zo gezond. Het zijn de groenten van het seizoen, de eerste plantjes die opkomen na de winter. Ik maak er een heel eenvoudig soepje van want brandnetels geven een heerlijke smaak van zichzelf.

Pluk op een schone plek, een bak vol brandnetels. In het vroege voorjaar kun je vrijwel het hele plantje gebruiken. Ik profiteer ervan om de brandnetels met wortel en al uit de tuin te halen. Voor de soep gebruik ik dan alle blaadjes want die zijn allemaal jong en mals. Later in het seizoen gebruik ik alleen de topjes van de plant.

Was de brandnetelblaadjes meerdere malen onder stromend water en laat ze in een vergiet uitlekken. Hak ze op een houten snijplank fijn.

Voor de soep:

– 1 eetlepel boter (of olie)
– 1 ui, gesnipperd
– 2 wortels, geschrapt, in schijfjes
– 2 kleine aardappelen, geschild, in blokjes
– 1,5 liter groentebouillon

Eventueel 1 theelepel kurkuma

Laat de boter smelten, voeg de ui toe en laat hem op een zacht vuur zacht worden, voeg de rest van de groente toe plus de kurkuma en roerbak enkele minuten. Voeg dan de bouillon toe en laat alles enige tijd zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Voeg dan de fijngesneden brandnetelblaadjes toe en laten alles nog een minuut of twee koken. Neem van het vuur en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Veel mensen vinden de soep ook erg lekker met een lepel (zure) room.

Deze soep is reinigend in het voorjaar, goed voor de bloedcirculatie en bevat veel ijzer. Helpt tegen voorjaarsmoeheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *