Ayurvedische soep

22 februari 2011
Recepten van Brénazet

In het hoogseizoen maakt Mariken op donderdag (handig voor de deelnemers aan het kanovaren) een maaltijdsoep van de groenten uit eigen tuin. De soep wordt gemaakt in een hele grote pan en er is genoeg voor alle gasten op Brénazet. De soep heeft veel succes.

Wat is het recept van die verrukkelijke soep? Recept voor 6-8 personen:

Ingrediënten:

Ghee (geklaarde boter) of olijfolie of cocosolie
1 ui
1 theelepel korianderzaad
¼ theelepel asafoetida (kun je ook weglaten)
1 theelepel kurkuma
2 laurierblaadjes
700 gram gesneden groenten en een kop rode linzen
1,5 liter groentebouillon
peper
100 ml room of kokosroom of 220 ml kokosmelk
Verse kruiden

3 eetlepels Ghee in een grote pan met dikke bodem laten smelten.

Daarin ui fruiten, 1 theelepel korianderzaad, ¼ theelepel asafoetida, 1 theelepel kurkuma en 2 laurierblaadjes (eventueel een rood pepertje).

Na 1 minuut 700 gram gesneden groenten toevoegen, vers uit eigen tuin en biologisch bijv: pompoen, courgettes, wortel, tomaat, bonen, etc en de linzen. Goed vermengen met de kruiden en de Ghee, na een paar minuten water met groentebouillon toevoegen en peper.

Een kwartier of langer zachtjes laten koken en daarna evebntueel met de staafmixer glad pureren. Vervolgens kun je er stukjes groenten (wortel, prei, sperciebonen) doorheendoen en alles in ongeveer 10 minuten nog even gaar laten worden.

Als de groenten gaar zijn eventueel room toevoegen of kokosroom of cocosmelk en verse kruiden: bijv: basilicum, peterselie of koriander.

Eet smakelijk !