De Auvergne

De weide omgeving van Brénazet. De regio Auvergne ligt in het midden van Frankrijk en bestaat uit 4 departementen: de Allier, de Cantal, de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme.

Vernusse ligt in het uiterste zuiden van het meest noordelijke departement de Allier, net boven het departement de Puy-de-Dôme, bekend om zijn 80 slapende vulkanen. Ten zuiden van Vernusse komt er steeds meer reliëf en begint het Massief Central. U kunt vanuit Vernusse profiteren van wat beide departementen te bieden hebben.

De Allier is het glooiende hart van Frankrijk: verstilde dorpjes, Romaanse kerkjes en grazende witte Charolais koeien in een bocage landschap. Ook al vinden kinderen de camping nog zo fijn deze familieuitjes vinden ze geweldig.

De rivier in de Allier is één van de mooiste beschermde natuurgebieden in Frankrijk. In de directe omgeving zijn mooie wandelingen te maken, de wandelkaarten liggen voor u klaar.

 

Rondom Brénazet

Er is genoeg te doen op Brénazet. Maar er is ook ruimte en rust: de natuur in de omgeving van Brénazet is voor de oplettende vakantieganger alom aanwezig. Er is zoveel te zien! Wanneer je vroeg opstaat of je gaat rond zonsondergang naar het bos, kun je wilde zwijnen tegen komen. In het weiland zie je hertjes.

Natuurfotograaf Bartje Struun logeerde in 2016 in de pipowagen: “Een rustige streek in midden Frankrijk, waar het heerlijk toeven is.  Wat was er veel natuur te zien in de directe omgeving van de hoeve! Ik telde maar liefst 15 verschillende soorten vlinders.

Bijna iedere dag liep ik even een rondje, maar die eerste keer dat ik in ‘het verborgen valleitje’ midden in het bos kwam, was niet meer te evenaren. Het leek wel of de dieren hier nog nooit een mens hadden gezien en vele vlinders, juffers als ook een familie beverratten en zelfs een boommarter liepen hier een paar meter voor mijn voeten rond te scharrelen”. 

 

Tips uitstapjes in de omgeving

Tochtjes

Rivieren in de omgeving

Brénazet ligt in het stroomgebied van de Bouble. Er is een mooi plekje bij de Abdij van Chantelle waar gezwommen kan worden. Ongeveer 20 km vanuit  Brénazet stroomt de Sioule . U kunt een bijzonder mooie tocht maken door de “Gorges” van de Sioule. Er zijn zwemplekjes met strandjes en kano’s en kayaks te huur om de gorges te verkennen.

De rivier de Allier stroomt ongeveer 30 km verderop. Heel mooi is vooral het natuurgebied: “Val d’Allier” met een zeer grote variëteit aan vogels, oa een bijenkolonie, verschillende soorten roofvogels en reigers. Er is een prachtige documentaire over de natuurlijke rivier de Allier gemaakt.

AU FIL D’ALLIER

Meer tips voor tochtjes met kinderen.

Bossen en meertjes

Forêt de Colettes

In de omgeving van Brénazet ligt het “Forêt de Colettes”, op 700 meter hoogte ligt het kruispunt La Bosse. Verscholen in het bos vindt u het mineralenmeertje. Het zwemwater is ontstaan door afgravingen in een gebied waar kaolin wordt gewonnen, de grondstof voor porselein.

De vegetatie is er heel bijzonder, er groeit bijvoorbeeld zonnedauw. Een bezoek aan het nabijgelegen mineralenmuseum “Wolframines” is heel leuk om wat over deze bijzondere streek te weten te komen en om zelf gevonden steentjes onder de microscoop te bekijken.

In datzelfde Forêt des Colettes kunt u een heel mooi opgezet klimbomen park bezoeken: Parc Acro’Sioule,  het is 15 km van Brénazet en u kan 10% korting krijgen als gast van Brénazet.

Forêt de Tronçais

Een leuk uitstapje met de auto, een uur rijden, is een bezoek aan La forêt de Tronçais. Het is het oudste eikenbos van Europa. U kunt wandelen in een bos met indrukwekkende oude bomen van 400 jaar oud of picknicken bij een vredig bosmeertje. Er is ook een groot zwemmeer dennenbomen, picknickbanken in de schaduw en strandjes.

Zwemmeertjes

Een lijst met zwemmeertjes in de omgeving ligt voor u klaar op de camping en in de huisjes en tenten.

Kastelen en Dorpjes

De Allier staat bekend om zijn vele kastelen. Boven het mooie dorp Herisson torent een ruïne van een kasteel, leuk voor kinderen. Ook te bezichtigen zijn het kasteel van Chouvigny aan de Sioule en het kasteel van Billy aan de Allier. Veauce is een piepklein dorpje niet ver van La Bosse en heeft een bijzonder kasteel. Het oudste gedeelte stamt uit 800 en daaraan zijn steeds stukken gebouwd. De laatste baron beweerde dat het er spookte en kreeg daarmee veel belangstelling voor het kasteel. De Engelse Annie is de nieuwe eigenaresse. Jammer genoeg is het kasteel slecht onderhouden en daarom beperkt toegankelijk. Onder voorbehoud dus een rondleiding in Frans of Engels op zondagmiddag.

Wilt u weten hoe de edelen vroeger op hun kastelen woonden in de Bourbonnais? Bezoek dan het plattelands kasteeltje : Le Fontariol in Le theil. De eigenaren hebben het ingericht in de stijlen van de verschillende periodes. Op Zaterdag en zondag open, in de zomervakantie elke middag. Reserveren: +33 892 56 56 28

FILMPJE

Restaurants

Hieronder een zorgvuldig samengestelde lijst van leuke restaurantjes. Let op want in Frankrijk kun je tussen de middag bijna altijd terecht voor de lunch maar voor de avond eerst even bellen om te reserveren. Op zondagavond en op maandag zijn veel restaurants  gesloten.

Restaurant La Chaumière in Blomard.

4 km

Vooral vanwege de uitstekende keuken en de goede prijs kwaliteitverhouding, bovendien ligt het restaurant vlakbij. U heeft uitzicht op het kerkje en buiten op het terras eten kan ook. Wij hebben het menu “tradition” genomen en de vegetariërs kregen een heerlijke variant!

Menu du jour: 13 € met wijn en koffie. Repas tradition voor € 20 en menu de « la Chaumière » voor  € 27. Welkom van 12 tot 13 h 30 en ’s avonds van 7 tot half 9  +334.70.06.68.92

Gesloten op zondagavond en dinsdagavond en de hele woensdag. Lekker dichtbij op fietsafstand en zelfs te belopen (4 km vanaf Brénazet).

Hostellerie de la Poste in Chantelle

15km

Echt Frans, gezellig en je kan er in de binnentuin eten: een restaurant waar je nog die heerlijke ouderwetse Franse sfeer vindt, is Hostellerie de la Poste in Chantelle, 15 km van Brénazet. Wij hebben er op zondagmiddag geluncht en het was voortreffelijk. Lunchen vanaf € 19,- en goede betaalbare wijnen.

Groot lommerrijk terras, Franse keuken. Open: dinsdag lunchtijd t/m zondagmiddag
.

Adres: 5, rue de la République 03140 Chantelle +33 443035437

Le gourmand

10 km

Mooie fietstocht. Lunch van ma t/m vrijdag € 11 of € 14. 
In het weekend ’s avonds alleen groepen op reservering

 
La Gare

Adres: 03330 Louroux-de-Bouble, tel 04 70 90 49 80, gilles.rabotot@sfr.fr site


Hôtel de France

9 km

Heel verzorgd met allerlei leuke verrassingen, producten uit de streek, alles fait maison. Zondagavond en maandag gesloten.

Adres: 
1, rue Marx Dormoy, 03390 Montmarrault, +33470076026 site

 


La Croix Des Bois

15 km

Nederlandse eigenaren,  ook vegetarisch eten, terras met en een mooi uitzicht.

Adres: 03450 Lalizolle, Allier, +334 70 90 41 55 site

La Jarge

12 km

Eten op de boerderij
. Speciaal voor vleesliefhebbers, altijd meerdere dagen van te voren reserveren, alléén open op vrijdag, zaterdag en zondag (Rund)vlees van eigen boerderij.

Adres: 03390 Baune d’Allier +334 70 64 37 33

Restaurantjes in plaatsen die op zich al een bezoek waard zijn:

Lafeline (Au Blé Doré 0470488103), Monestier (Le Prieure de Monestier 0470563296),

Verneuil-en-Bourbonnais ( L’imprévu 0470459399),

Hérisson en Charroux.

Foto's en video van de omgeving

`s Avonds gezellig met de andere gasten buiten op de cour heerlijk eten, leer in een avond het jeu de boules spel volgens de Franse regels spelen en leer de rest van de gasten op een speelse manier kennen.

Marieke geeft Hatha Yoga, open voor iedereen, ook beginners. Er zijn ook speciale kinderyogalessen en familiesessies. Een dagje in een kano de rivier op met Ron, rustig water dus een plezier voor het hele gezin!  En dan zijn er nog de pony’s!

Pastorale

Foto’s Connie Dekker

Connie Dekker is een kunstenaar die veel foto’s heeft gemaakt rond Brénazet. Tijdens een bezoek aan de Allier, een uitgestrekt landschap met weilanden, bossen, dorpen en kleine steden, raakte zij geïntrigeerd door de vele Romaanse kerken die de tand des tijds hebben doorstaan. Zo’n kerk binnengaan is als een andere wereld binnengaan.

De kleurrijke glas-in-loodramen staan, vooral in de winter, in schril contrast met het kale landschap. Ze fungeren als een prisma voor het licht van buitenaf, zodat men kleurpatronen op de stenen muren en vloeren kan zien.

Het samenbrengen van deze ramen met afbeeldingen van het platteland was voor haar een intuïtieve manier om vast te leggen waar zij het meest van houdt in dit deel van Frankrijk. Ook de koeien horen erbij, net als sterke trekpaarden horen bij België en schapen bij Ierland.

Bekijk de foto’s uit de serie pastorale op haar website

pastorale - omgeving - Brenazet -foto Connie Dekker

Wat onze gasten zeggen

De kids hebben het nog steeds over de geweldige weken vorig jaar op jullie heerlijke camping. Ook nu zoeken we weer een vergelijkbaar plekje…zeer verleidelijk om weer bij jullie langs te komen…wie weet. Wij raden het iedereen aan (en zeker ook met jonge kinderen). Lekker genieten en een dikke knuffel van ons!

 

Saskia -“papa poule”- Krijn – Suus en Door

We wilden jullie even laten weten dat we nog steeds nagenieten van onze heerlijke week bij jullie! De kinderen vertellen er nog steeds over aan opa’s en oma’s
Leuk om de flyer over de wellnessweek te lezen! Ik hoop dat het een fijne week zal gaan worden.”

Plien en Esther